8 martie – Ziua Internationala a Femeii


Adriana ne-a trimis urmatoarea oda si urmatorul articol, cu ocazia Zilei Internationale a Femeii – 8 martie:

8-martie-ziua-femeii-1_dbacd02a042926

Cu tine-n gand
(oda)

Din molatec culcus,
Scancet de BEBELUS
Pe mama o cheama,
Sa-l hraneasca, adoarma !

COPIL, sprintenel
In mana-n un ghiocel,
Mamei il daruieste
Spunandu-i c-o iubeste !

ADOLESCENT rebel,
Felicitari, scrie el,
Pentru mama pe care-o pretuieste,
Pentru-o iubire , ce la orizont se iveste !

ADULT, plecat cu anii de acasa,
In lume, spre o viata frumoasa,
La telefon mamei, spune candid,
Sarut mana, mama, nu te uit… nu te uit !

Plimbandu-se in parc SENIORUL gandeste,
S-a dus tineretea-mi dar mama-mi traieste,
Vreau din pensioara-mi sa-i duc o floare si-o paine
Mama, esti tot ce mai am si eu pe lume !

Bebelus, copil, adolescent, adult, senior
Pe buzele tuturor, acelasi cuvant de dor
Mama,femeie, iubita, sotie,
LA MULTI ANI, viata frumoasa sa-ti fie !

La multi ani: Raluca, Nely, Mariana, Tilda, Violeta, Otilia-Magda,Lilisor, Gabriela, Nina, Nuti,Yoyo, Nainy, Lucille, Amie, Som.E, Elenida, Anca, Sorina, Silvia, Maria, Maria 65, Ana, Ana Bratu, Teodora, Amalia, Lia, Aiana, Kella, Raluq, Moniq, Rita, Eliza, Sonia…..toate postacele acestui site…

La multi ani, Danube, Sendy, Eva, Mara, Camy, Stef, Victorita, Daniela,
Elena (Ghidusel), Ioana, Anita, Ady, ………. si multe alte doamne de pe site-urile MPFM, pe care le citesc cu drag…
La multi ani tuturor cititoarelor, vizitatoarelor site-urilor MPFM, o primavara frumoasa, sanatate si impliniri !

Adriana, 7.03.2014

- comemorare, sarbatoare, comert -

Dac-ar fi sa cautam radacinile acestei zile dedicate femeii, cu siguranta le-am gasi formulate in Constitutia din anul l793 a Frantei, imediat dupa sangeroasa revolutie franceza ( 1789); pentru prima data un grup de iluministi pun accentul pe feminism, cerandu-se recunoasterea divortului, abolirea pedepsei pentru adulter, practicarea de catre femei a unor meserii barbatesti accesibile).

Ideea in sine a prins radacini, asa cum am specificat in Franta, Tarile de Jos, Germania, Austria, chiar si-n SUA, spre deosebire de Tarile Romane, unde in acele vremuri numai elita ( femei de neam princiar sau marea boierime) se bucurau de unele privilegii.

Dupa 1793 in tarile amintite se contureaza vag asociatii si cluburi feminine, un fel de sindicate unde se amintea de dreptul femeilor la libertate. cuvant, exprimarea parerilor, etc.

Incepand cu data la care fac referinta, de-a lungul timpului incetul cu incetul s-a luptat pentru emanciparea femeii, pentru asezarea ei pe o alta treapta a valorii umane;

( Imi amintesc de ceva grotesc, trist, cu multi, multi ani in urma, copilita fiind; eram undeva in vizita intr-o comuna de langa Rosiorii de Vede; avusese loc o casatorie iar fata, tanara casatorita nu mai era virgina; individa era purtata pe o grapa in vazul lumii, de o parte si alta femei strigau tot felul de mascari iar tanara era umilita fara a-i lua cineva apararea; si eram dupa l960).

Am specificat in titlul articolului ” 8 martie…comemorare”. Pentru ca intr-o astfel de zi de 8 martie, in urma cu peste 100 de ani, intr-o fabrica (filatura de bumbac) din New York foarte multe angajate si-au pierdut viata in urma unui incendiu iar de atunci s-a tot amintit de acel 8 martie trist;
La Copenhaga in anul l910 are loc Internationala socialista; cu aceasta ocazie se hotaraste ca o zi pe an sa fie consacrata sarbatoririi femeii muncitoare ( tinand cont ca in acea perioada era o adevarata explozie a fabricilor de filatura iar forta de munca era asigurata de femei).

Cu adevarat 8 martie devine Ziua Internationala a Femeii incepand cu anul l977, zi fixata cu ocazia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite.

Ziua de 8 Martie, desi este Ziua Internationala a Femeii, nu peste tot in lume are aceeasi insemnatate. Daca in tarile occidentale, aceasta zi este
dedicata intrunirilor politice dintre femei, a simpozioanelor, a tot felul de dzbateri pe diverse teme, inclusiv sanatate, la noi in tara 8 Martie inseamna bucuria de a darui ceva ( floare, cadou) a petrece, a te bucura.

Din pacate, acest lucru nu este accesibil tuturor femeilor si inca multe sute, mii de conationale, inca nu stiu de aceasta zi, inca nu se bucura de respect, de bucuria de a trai. Multe sunt batute, traiesc in saracie, umilinta, mizerie, lupta din greu pentru o bucata de paine, sunt victimele geloziei s.a.m.d.

8 Martie este fara doar si poate o zi comerciala, vanzarile in aceste zile la diversele articole feminine fiind la un nivel ridicat.

Dragele mele cititoare, sa ne bucuram de ziua de 8 Martie pe care o serbam in pace si liniste avand in vedere ceea ce se petrece la granita tarii, in lume !

Un sincer LA MULTI ANI !

( autor articol, Adriana, sursa de inspiratie – carti citite, documente, realitate, din viata)

4 comentarii la “8 martie – Ziua Internationala a Femeii”

  1. 4
    Adriana Says:

    Multumesc Tilda, Gabriela, Camy, pentru raspunsuri ! Pupici !

  2. 3
    FULGULET Says:

    Interesant articolul tau Adita, cum de altfelt tot ce postezi, suscita interes. La multi ani si o primavara frumoasa, tie si celor care populeaza aceasta casuta roz. Gabriela.

  3. 2
    Kmy Cami Says:

    Adriana noastra draga ! La Multi Ani ! <3

  4. 1
    Tilda Says:

    Multumesc draga Adriana, esti draguta . Si multumesc pentru informatii, e bine sa stim ce sarbatorim. Multe sarbatori au devenit doar ceva motiv de a da cadou, sa ne distram, dar e bine sa stim si de unde, cand a pornit. Multumim Adriana , tu gandesti si la asta.
    Ma alatur , si doresc si eu o ziua de 8 MARTIE minunata tuturor!
    Adriana FELICITARI !

Comenteaza aici

Spam protection by WP Captcha-Free