Eminescu, poet national, poet universal, geniu intre genii!
Pe 15 ianuarie este ziua in care s-a nascut in Moldova, langa Botosani Mihai Eminescu. Cu aceasta ocazie, Adriana ne-a trimis un eseu in memoria lui:
Eminescu, poet national, poet universal, geniu intre genii!
NASA a anuntat cu surle si trambite descoperirea unei planete in Univers, asemanatoare Pamantului, planeta care se invarte in jurul unei stele asemanatoare soarelui nostru;
Acolo, pe planeta aceea se afla pentru vesnicie sufletul marelui poet national, universal, genialul Eminescu!
Ce-as putea spune eu, o muritoare de rand, despre marele geniu al literaturii universale cand au spus-o in zeci, sute, mii de pagini de carti, poeti de valoare, critici literari, etc..?!
Radacinile lui Eminescu trebuie cautate undeva, intr-o lume total nepregatita sa-l asculte si sa-l inteleaga, undeva in nordul Bucovinei. Tatal ,provine dintr-o familie de tarani destepti iar mama dintr-o familie de boieri. Desteptaciunea mostenita pe linia genetica a tatalui si sensibilitatea mamei, au facut din al cincilea copil al caminarului Gheorghe Eminovici, geniul literaturii, de la a carei nastere s-au scurs l63 de ani;
Despre vasta opera a lui Eminescu, se poate citi oriunde: pe internet, carti, etc;
Despre iubirile din viata lui s-a scris enorm, unica , definita, recunoscuta, apreciata si blamata in acelasi timp fiind iubirea pentru poeta Veronica Micle.
(..cine doreste poate reciti povestea de iubire dintre Eminescu si Veronica)
Dar Eminescu, inainte de a fi poet genial, a fost om; om cu bune si rele, cu pacate, cu dureri, cu regrete…
Eminescu a avut un fiu natural
Nu este vorba despre baiatul Veronicai Micle, care s-a nascut mort!
Este vorba despre Mihail, nascut in anul l877, 19 iunie;
Copilul lui Eminescu, a fost afructul iubirii sale nebunesti, pasionale, pentru Ileana, o frumoasa blonda, fiica unui morar din Cucoreni, langa Botosani.
Tatal lui Eminescu, batranul caminar, a facut tot posibilul material si social, ca acest fiu sa creasca bine langa mama sa, casatorita in mare graba cu padurarul Ilie Lazareanu.
Fiul lui Eminescu, din pacate a avut o personalitate insignifianta, a fost un izolat, un neinteles, un slujbas mediocru si moare la 67 de ani. De la tatal sau, cu care la vremea aceea se mandrea, a mostenit numai scrisul si chipul lui frumos!
Trist, dar adevarat dragii mei ! Biografii au avut grija sa gaseasca aceste date, pe care eu le-am citit undeva si despre care v-am povestit si voua
Eminescu a fost un rod genial al tarii , un poet care spinteca norii cu gandul si gasea dincolo de stele forme noi pentru cugetarea romaneasca.
Fire de poet, el nesocotea mizeria .
Niciodata nu se ingrijea de ceea ce turmenta restul oamenilor .Adapost , foc in soba , hrana regulata , la el erau niste accidente. Ba inca atunci cand neajunsurile pareau ca-l biruie , gandul lui Eminescu lua zbor de vultur , iar trupul sau , tremurand si nemancat , uita de frig si de foame, pentru a petrece in lumea fanteziei.
Poezia eminesciana, vasta si atotcuprinzatoarea poezie, numai cine nu a vrut nu a citit-o, numai cine nu vrea nu o cunoaste.
Printre zecile de versuri eminescine, care-mi vin in minte, retin o poezie, care m-a fascinat pentru ca am primit-o in tinerete in dar, alaturi de un superb buchet de flori de camp.
Expeditorul era un romantic incurabil!
In ochii tai citisem…
de M.Eminescu
In ochii tai citisem, iubire dinadins
Si-n calea vremii steaua mea
O clipa s-a aprins!
Apoi, ca foi uscate vazduhul cuprinzand
Vazui nadejdi si fericiri
Naintea mea pierind.
Dupa aceea, dulcea clipa ce atata ma uimea
Nainte, chiar de-a rasari
Se stinse steaua mea !
Adriana 14 ianuarie 2013
January 13th, 2022 at 01:46
3consult…
…
May 15th, 2014 at 11:31
Cine e atît de nebun să creadă că eminescologii nu numai precum Călinescu, dar chiar „necroforii” de tipul O. Minar etc. nu au descoperit niciun „fiu” al lui Eminescu timp de aproape 150 de ani? De ce nici eminescologii de azi de la N. Georgescu la cine vreți? Dacă nu indicați sursa… ce mai chicirez discuția? De ce nu știe nimic Academia Română? Și presupunînd că ar ști, de ce ar ascunde asta. Toți impostorii își dau cu părerea. A existat doar un urmaș al unui frate al lui Mihai Eminescu care semna Gh. Eminescu, a trăit pînă în anii 1980, era un istoric stimabil.
January 15th, 2013 at 23:02
Interesant eseul in memoria lui Eminescu ,multumesc Adriana .
Te pup si te imbratisez !
January 15th, 2013 at 19:34
Adriana,frumos si interesant tot ceea ce ai scris despre Eminescu!Mi-a placut foarte mult! Te pup, desteapta noastra! Mai astept,d-na profesoara!