“Amintiti-va de Zaraza!”


Adriana ne-a trimis urmatoarele:

zaraza

Asta seara amintiti-va de Zaraza!

… doar este pagina emisiunii de dragoste, nu ?

… cine oare n-a fredonat acest cantec?

Vreau sa-mi spui, frumoasa
Zaraza,
Cine te-a iubit,
Cati au plans nebuni pentru tine
Si cati au murit.
Vreau sa-mi dai gura-ti dulce, Zaraza,
Sa ma-mbatezi mereu,
De a ta sarutare, Zaraza,
Vreau sa mor si eu… “

Este celebra melodie Zaraza, cantata de Cristian Vasile. Povestea acestei melodii m-a fascinat. Zaraza a fost iubita cantaretului Cristian Vasile. Zaraza vine de la Zarada, un nume tiganesc traditional care inseamna Minunata. Cei doi s-au indragostit intr-o seara dupa un recital sustinut de Cristian Vasile. Se intampla la anul 1944, in Bucurestiul de alta data. Iubirea celor doi, l-a facut pe Cristian Vasile sa creeze piese din ce in ce mai valoroase si mai placute. Toate acestea in detrimentul marelui sau rival Zavaidoc. Acesta se afla in umbra lui Cristian Vasile, dar si Zarazei. La acea vreme era cunoscut faptul ca Zavaidoc avea legaturi cu talharii de la Bariera Vergului, si anume cu Borila.

Zavaidoc i-a pus gand rau lui Cristian Vasile si vorbind cu Borila i-a spus acestui sa il ucida, dar Borila a refuzat pe motiv ca ii place muzica lui. Atunci s-a nascut ideea criminala de a scapa de Zaraza, iubita prodigiosului lautar Cristian Vasile. In continuare am sa va expun un citat din cartea “De ce iubim femeile” a lui Mircea Cartarescu.

A doua zi dupa Sf. Dumitru, Zaraza iesi, dupa obicei, pe-nserate, sa-i ia tutun iubitului ei de la chioscul din colt. Peste Calea Victoriei, in dreptul cladirii Casei de economii, se lasase un amurg greu, unsuros, prin aurul stins al caruia femeia nu-si dadu seama ca din invalidul care vindea acolo nu mai ramasese decat carja, tinuta acum sub brat de un om al lui Borila deghizat. Cum aparu Zaraza, cu un sal de Indii la gat, matahala lepada carja si, sub cerurile ca de pacura in flacari, o apuca de par pe femeie. O privi in ochi ranjind, o musca salbatic de buzele invinetite si, parca din aceeasi miscare,ii reteza beregata cu sisul, de la o ureche la alta. Fugi apoi pe cheiul Dambovitei, unde i se stersera urmele.

O gasira in zori, cu rochia muiata in sange, si cantaretul, care deja rascolise orasul toata noaptea, dupa ea, fu imediat anuntat. La comisariat, povestea mai tarziu politistul de garda din acea zi, Cristian Vasile, interogat ca suspect, avea o lucire de nebunie in ochi. Cand ii dadura drumul, se duse tinta in prima carciuma si bau pana nu mai stiu de el. Timp de cativa ani mai apoi li se arata musteriilor locul de unde cantaretul muscase din masa.

Moartea Zarazei l-a distrus pe Cristian Vasile. Zbatandu-se intre nebunie si realitate, Cristian Vasile a furat urna funerara in care se afla cenusa Zarazei. Timp de patru luni, dupa cum povestea chiar el a mancat din acea cenusa. Apoi a incercat se sinucida tunandu-si pe gat terebentina. N-a reusit, dar si-a pierdut vocea si a disparut din viata muzicala. In anul 1959, un batranel cu aspect de boschetar si care tragea cortina teatrului din Piatra-Neamt spunea aceasta poveste. Era chiar Cristian Vasile, ascuns in uitare.

5 comentarii la ““Amintiti-va de Zaraza!””

  1. 5
    Nainy Says:

    Adriana, este fascinanta povestea Zarazei pe care si eu o stiam de cand eram eleva si pe care televiziunea, nu mai stiu care dintre ele, ne-a readus-o in amintire acum cativa ani. Ma bucur ca multe din amintirile ce ne-au marcat tineretea (tinand cont de faptul ca suntem de aceeasi varsta) tu impartasesti si noii generatii!. Felicitari!

  2. 4
    Violeta Says:

    Din totdeauna mi-a placut aceasta melodie, mi-a rascolit mereu sufletul cu vibratiile ei, dar nu am stiut de aceasta drama. Multumesc, Adriana, esti o comoara de spirit! Ne daruiesti atat de mult!

  3. 3
    Adriana Says:

    Aceasta poveste a Zarazei apartine lui Mircea Cartarescu. M-a impresionat, o stiam inca de cand eram eleva de liceu, mai tarziu, cunoscand pe fata lui Zavaidoc, din nou mi-a fost dat sa reaud povestea Zarazei.
    … este fascinanta, asta DA iubire !

  4. 2
    otilia/magda Says:

    Felicitari,esti fenomenalaaa,puuup!

  5. 1
    mariana-pitesti Says:

    Foarte impresionanta povestea!Nu o stiam.Melodia insa mi-a placut foarte mult.

Comenteaza aici

Spam protection by WP Captcha-Free