“La Multi Ani Romania!”


ziua-nationala-a-romaniei

Adriana ne-a trimis urmatoarele poezii pentru ziua de 1 Decembrie, dar si semnificatia istorica a acestei zile atat de importante pentru Romania.

1 Decembrie
– semnificatia acestei zile din punct de vedere istoric -
extras
………

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.
Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţaşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.
…..
Asadar sa cinstim noi si urmasii, urmasilor nostri, acest act de vointa , aceasta fapta istorica a intregii natiuni romane.

Adriana , 30.XI2012

Romanie, tara mea frumoasa, ai rezistat urgiilor vremii, exact ca-n versurile anonime:

Veneticul

A tot vrut aproapele
Sa ne fure apele,
Sa ne soarba zilele,
Sa ne ia copilele,
Noua sa ne scada ramul
Iara lui sa-i creasca neamul.
Ne cearca luminile
Ne vrea radacinile
Sa ramanem crengi in vant,
Fara neam, fara pamant.
Veneticul a tot vrut
Sa fim neam far’ de-nceput.

…………….

LA MULTI ANI ROMANIE !

Frumoasa noastra tara romaneasca,
Tu drag pamant, tu glia stramoseasca,
Iubita-mi si slavita-mi Romanie,
Printre ale lumii tari, o mie
De ziua ta, a noastra a tuturor,
Ziua iubitului meu popor,
Iti sarutam tarana insingerata
De atatea secole cu sange, ea patata
Slavim eroii care s-au jertfit,
Ca libera sa fi necontenit !
La multi ani tara mea frumoasa,
Intr-ale lumii tari, imparateasa!
Oriunde as fi, dorul de tine,
Ma mistuie, e chin pe mine,
Balada, doina de-o aud
Cu ele sufletu-mi inund !

LA MULTI ANI ROMANIA !

7 comentarii la ““La Multi Ani Romania!””

  1. 7
    Violeta Says:

    Adriana, esti ca o fantana cu apa buna din care toti ar vrea sa guste macar o inghititura. Esti generoasa si prezenta ta pe site il lumineaza , il coloreaza in culorile sufletului tau. Ne rasfeti daruindu-ne din comorile tale intelectuale si astepti de la noi un raspuns, macar un salut, cateva cuvinte saltarete, ca tu sa stii ca am citit si ca pret de cateva minute ne-am gandit la tine si la ceea ce tii tu ascuns in adancul fiintei tale. Eu, ma gandesc la tine si la toate celelalte/ceilalti companioane/ni de pe site si va port ascunse/si in inima mea, doar ca nu reusesc sa fiu activa pe site pe cat de mult mi-as dori. Iti urez tie, jumatatii tale masculine si intregii familii sa fiti inconjurati de oameni cu sentimente curate, cu aspiratii inalte, care iubesc plaiurile romanesti si poezia lor .

    Ce zici de bulgarasul de aur romanesc de 16 ani care a cantat pe 1 decembrie ?
    http://goo.gl/y0Iug

  2. 6
    Adriana Says:

    Dragele mele compatriote, Nely, Nuty, Magda, Nina, va multumesc (v-am multumit si pe pagina de comentarii) ,sunt mandra ca am in jurul meu asemenea romancute, care ma sustin si citesc.
    …va iubesc, cate un pupic la fiecare, calduros !

  3. 5
    NELY Says:

    Adriana, frumos graiesti, indiferent de eveniment. Cuvintele tale adunate in buchetele, dau cele mai frumoase versuri.sau fraze. Esti o romancuta adevarata. Seara buna, mii de pupaturi zboara catre tine.

  4. 4
    Nuty Says:

    La multi ani Romania,la multi ani romani de pretutindeni,la multi ani Adriana, romancuta noastra draga,talentata,sensibila,iubitoare,iertatoare si mai nou…patriota…frumoase versuri,m/au trecut fiorii, e de necrezut cum ne onorezi cu versuri frumoase, cu ocazia oricarui eveniment fericit sau trist din viata noastra,te admir si te pretuiesc si/.mi esti tare draga, te pup Adriana!

  5. 3
    otilia/magda Says:

    Multumim Adriana,pentru tot ce ai postat de ziua Romaniei!Versurile anonime sunt foarte reusite! La multi ani de ziua Romaniei,!

  6. 2
    Nina Says:

    La multi ani ,Romania!
    La multi ani ,Adriana!
    La multi ani ,tuturor romanilor de pretutindeni !Sunt foarte multi plecati peste mari si tari si de care ne este foarte dor.
    Multumim Adriana pentru lectia ta de istorie si pentru versurile frumoase si adevarate ….adevarul crunt care ne doare din ce in ce mai tare.
    O zi buna iti doresc atat tie cat si celor care vor intra sa citeasca tot ce ai scris tu despre frumoasa noastra tara ,Romania.

  7. 1
    Adriana Says:

    La multi ani, Admin,
    La multi ani dragi useri, intreg popor roman!

    P.S. Poezia ” La multi ani Romanie” este compusa de mine;
    … anonima , Veneticul, pe care o recitam in clasele primare:

Comenteaza aici

Spam protection by WP Captcha-Free